Ιστορικά, οι εγκαταστάσεις ψηφιακής σήμανσης χρησιμοποιούσαν οθόνες προβολής συνδεδεμένες με έναν εξωτερικό media player, ο οποίος είχε λειτουργικό Windows ή Linux, και από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, και Android.
Ωστόσο, γύρω στο 2013, οι οθόνες System on Chip (SoC), δηλαδή επαγγελματικά monitor ψηφιακής σήμανσης με ενσωματωμένο media player, έγιναν διαθέσιμες και έχουν πλέον κατακτήσει σημαντικό μέρος της αγοράς.
Ο media player είναι μία συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, η οποία επικοινωνεί διαδικτυακά με τον server που φιλοξενεί το κεντρικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Μέσω αυτής της επικοινωνίας, ο media player καθορίζει τι θα αναπαραχθεί στο monitor και με ποια σειρά. Όπως αναφέρθηκε, μέχρι το 2013, η νόρμα ήταν να χρησιμοποιούνται εξωτερικοί media players, οι οποίοι συνδέονταν στο monitor μέσω κάποιου hardware interface (VGA, DVI, HDMI, κ.λπ.). Αλλά σε εκείνο το σημείο, οι κατασκευαστές monitor για εφαρμογές ψηφιακής σήμανσης εισήγαγαν τα System-on-Chip monitor, τα οποία έχουν επιτύχει όλο και μεγαλύτερη διείσδυση με την πάροδο των ετών. Τα SoC monitor ψηφιακής σήμανσης παρέχουν μια εξαιρετική εναλλακτική στην παραδοσιακή ψηφιακή σήμανση με χαμηλότερο κόστος υλοποίησης και εσωτερικούς επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων, ενώ παράλληλα εξαλείφουν την ανάγκη για εξωτερικές συσκευές, καλωδιώσεις και γενικά σημεία που προκαλούν αστοχίες στη λειτουργία.
Και οι δύο επιλογές περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όταν αποφασίζετε τι έχει νόημα για την επιχείρησή σας, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε υπόψη το κόστος, τη χρήση, την εγκατάσταση και τη διαχείριση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς λεπτομερώς.
Κόστος
Οι υλοποιήσεις ψηφιακής σήμανσης με τη χρήση εξωτερικών media players έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος αρχικής επένδυσης. Υπάρχουν επίσης έξοδα συντήρησης και υποστήριξης που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Από την άλλη, τα SoC digital signage monitor, όπως αυτά της Samsung ή της LG, είναι πολύ πιο απλά στην εγκατάσταση σε σύγκριση με τη χρήση εξωτερικών media player.
Επιπλέον, οι μονάδες SoC είναι ευκολότερες στη συντήρηση και έχουν χαμηλότερα ποσοστά αστοχίας. Και στα δύο σενάρια, είναι απαραίτητη η αγορά του κατάλληλου για την περίπτωσή λογισμικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εξ αποστάσεως διαχείριση του περιεχομένου και την παρακολούθηση λειτουργίας του εξοπλισμού. Σημειώστε ότι ανάλογα με την επιλογή εξωτερικού media player ή SoC monitor, οι επιλογές λογισμικού δεν είναι στο σύνολο τους συμβατές με το κατά περίπτωση hardware.
Χρήση
Είναι απαραίτητο να εξετάσετε πώς και πού σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις οθόνες σας. Τα SoC monitor είναι μια καλή επιλογή όταν έχετε περιορισμούς χώρου ή χρειάζεστε την οθόνη να είναι πολύ κοντά στον τοίχο. Ο ενσωματωμένος media player εξαλείφει τις επιπλέον απαιτήσεις καλωδίωσης και χώρου και η όλη εγκατάσταση είναι πιο κομψή, πιο τακτοποιημένη οπτικά και ιδανική όταν προσπαθείτε να εξοπλίσετε παλαιότερους χώρους με οθόνες.
Επιπλέον, λάβετε υπόψη το περιεχόμενο που σκοπεύετε να εμφανίσετε στις οθόνες σας. Για παράδειγμα, δημιουργείτε ένα video wall ή σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε περιεχόμενο υψηλών απαιτήσεων σε επεξεργαστική ισχύ; Εάν η απάντηση είναι ναι, μια υλοποίηση με εξωτερικούς media player είναι συνήθως καλύτερη σε αυτά τα σενάρια λόγω των προδιαγραφών για υψηλότερες απαιτήσεις που διαθέτουν αυτού του είδους οι media player.
Εγκατάσταση
Παρακολούθηση λειτουργίας και συντήρηση
Τα SoC monitor έχουν λιγότερα συνιστώντα μέρη σε σχέση με μία υλοποίηση που περιλαμβάνει εξωτερικούς media player γεγονός που μειώνει τον αριθμό των σημείων αστοχίας και παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα στην παρακολούθηση και τον έλεγχο. Σημαντικό πλεονέκτημα των SoC monitor είναι ότι τα περισσότερα σύγχρονα λογισμικά ψηφιακής σήμανσης, εκτός της διαχείρισης του περιεχομένου, προσφέρουν δυνατότητες real-time παρακολούθησης της λειτουργίας του monitor, τόσο όσον αφορά στο προβαλλόμενο περιεχόμενο όσο και στο status του. Με τη χρήση ενός εξωτερικού media player, συνήθως η παρακολούθηση αυτού του είδους αφορά μόνο στον player, ενώ η κατάσταση του monitor είναι άγνωστη.
Από την άλλη, όσον αφορά στη συντήρηση του δικτύου, βλάβη σε ένα SoC monitor, συνήθως απαιτεί την αντικατάσταση του monitor στο σύνολό του, ενώ στην περίπτωση του media player, μία αστοχία οδηγεί στην αντικατάσταση μόνο του προβληματικού εξοπλισμού (monitor ή player).
Σημαντικά ζητήματα για τα SoC monitor
Καθώς σταθμίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μεταξύ εξωτερικών media player και SoC monitor, είναι σημαντικό να εξεταστούν τα ακόλουθα:
- Οι απαιτήσεις αναπαραγωγής απαιτούν υψηλή επεξεργαστική ισχύ;
- Τι είδους εφαρμογές (π.χ. videowall) περιλαμβάνει η υλοποίησή σας;
- Ο εξοπλισμός αντικαθιστά παλαιότερο εξοπλισμό ψηφιακής σήμανσης;
- Θέλετε να ενσωματώσετε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο;
- Χρειάζεστε μια λύση που να υποστηρίζει HTML5;
- Τι τύπο λειτουργικού συστήματος σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε;
- Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ψηφιακής σήμανσης;
Όλα αυτά είναι παράγοντες επιλογής, οι οποίοι αν δεν έχετε την απαραίτητη τεχνογνωσία, είναι πιθανόν να αποτελούν ένα δισεπίλυτο γρίφο που μπορεί να σας στοιχίσει σε χρόνο και χρήμα. Ένας έμπειρος συνεργάτης σαν την Intelligent Media μπορεί να σας οδηγήσει σε ασφαλείς επιλογές για την ανάπτυξη, διαχείριση και συντήρηση ενός δικτύου ψηφιακής σήμανσης, μέσω του οποίου μπορείτε να επιτύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στην Intelligent Media, έχουμε εμπειρία ετών σε ανάλογες υλοποιήσεις και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την κατάλληλη λύση ψηφιακής σήμανσης για τη βιτρίνα του καταστήματος σας. Επικοινωνήστε μαζί μας, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα.