Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες εφαρμογές ψηφιακής σήμανσης που συνδυάζουν τεχνολογίες απεικόνισης και mobile, υπάρχουν πλέον διάφοροι τρόποι με τους οποίους μία εγκατάσταση ψηφιακής σήμανσης μπορεί να γίνει πηγή εσόδων.
Όχι και πολύ παλαιότερα, κατά τις αρχικές φάσεις της τεχνολογίας ψηφιακής σήμανσης, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δικτύων ψηφιακής σήμανσης, εστιάστηκε σε ένα κριτήριο που ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, τον αριθμό των εμφανίσεων ενός διαφημιστικού μηνύματος. Όπως προκύπτει από την μετέπειτα εμπειρία, ο υπολογισμός του ROI σε συστήματα ψηφιακής σήμανσης είναι πολύ πιο εξειδικευμένος από αυτό το απλό κριτήριο. Το marketing έχει εξελιχθεί ώστε να περιλάβει έναν αριθμό τακτικών για την προσέλκυση και διατήρηση της προσοχής του καταναλωτή. Οι τακτικές αυτές δεν έχουν όλες τις φορές άμεσο αποτέλεσμα. Μερικές φορές η δόμηση ενός brand και η αποτύπωση αυτής της δόμησης στις πωλήσεις, είναι πράγματα που θέλουν τον χρόνο τους. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις των εφαρμογών ψηφιακής σήμανσης στο χώρο της εκπαίδευσης ή της βιομηχανίες, ο στόχος είναι η δημιουργία μίας θετικής εντύπωσης με την πάροδο του χρόνου. Για όλους εκείνους που έχουν όμως ανάγκη να δουν άμεσα αποτελέσματα – και δη χρηματικά - η ψηφιακή σήμανση προσφέρει τρόπους για να το επιτύχουν.
Τρόποι για να δημιουργήσετε έσοδα από την ψηφιακή σήμανση
Προσελκύστε την προσοχή του κοινού και τα έσοδα θα ακολουθήσουν
Για παράδειγμα, σε ένα περιβάλλον retail, η εμπειρία δείχνει ότι είναι καλύτερο για την ψηφιακή σήμανση να μην χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την επικοινωνία προσφορών, όσο και δυναμική και προσωποποιημένη και αν είναι αυτή η προβολή. Ιδανικά, υπό το πρίσμα του marketing που δίνει μεγάλη σημασία στην αλληλεπίδραση του καταναλωτή με το brand, είναι πιο σημαντική η χρήση νέων τεχνολογιών απεικόνισης και αλληλεπίδρασης, με σκοπό τη δημιουργία μίας εντύπωσης πέρα από τα καθιερωμένα. Τεχνολογίες αλληλεπίδρασης και οθόνες αφής πολλαπλών σημείων θα γίνονται όλο και πιο κυρίαρχες, συμβάλλοντας στην αλληλεπίδραση του καταναλωτή με το brand.
Σκοπός μας λοιπόν πρέπει να είναι να "αιχμαλωτίσουμε" τον καταναλωτή μέσα από την χρήση νέων τεχνολογιών απεικόνισης που δημιουργούν εντύπωση και αποτυπώνονται στο υποσυνείδητό του. Όταν επιτύχουμε αυτό, σίγουρα ο καταναλωτής θα μετατραπεί σε πηγή εσόδου.
Ωθήστε τους πελάτες σας να μετακινηθούν στο χώρο
Οι διάδρομοι αποτελούν ευκαιρία αλληλεπίδρασης. Στάδια, αεροδρόμια, χώροι στάθμευσης και εμπορικά κέντρα μπορούν να εκμεταλλευθούν τις νέες τεχνολογίες ψηφιακής σήμανσης για να ψυχαγωγήσουν και να προσελκύσουν όλους αυτούς που περιφέρονται σε αυτούς τους χώρους.
Ίσως να είναι η ώρα να μετατρέψετε έναν άδειο τοίχο σε κάτι που θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες σας και θα τους ωθήσει να προβούν σε ενέργειες που θα αποφέρουν έσοδα στην επιχείρησή σας, κυρίως μέσα από τη διαφημιστική προβολή τρίτων εταιρειών.
Proximity marketing
Τα τελευταία δύο έτη, η είσοδος της τεχνολογίας των beacons, συσκευών που στηρίζονται στην τεχνολογία Bluetooth Low Energy (BLE), έκανε δυνατό τον εντοπισμό κινητών συσκευών και την αποστολή σε αυτές μηνυμάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια ενέργεια από την πλευρά του καταναλωτή. Οι συσκευές beacon έκαναν πραγματικότητα την υλοποίηση τεχνικών proximity marketing. Είναι πλέον δυνατόν για κάθε brand να επικοινωνήσει με τον καταναλωτή μέσω της κινητής τους συσκευής, αποστέλλοντας του προσφορές ή άλλο περιεχόμενο ενδιαφέροντος. Κι όλα αυτά, όταν ο καταναλωτής βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο που κατά πλειοψηφία είναι και σημείο πώλησης. Αυτό από μόνο του αυξάνει τις πιθανότητες ανταπόκρισης του καταναλωτή και τη δημιουργία πωλήσεων.
Κατανοώντας τη δυναμική της συγκεκριμένης τεχνολογίας, πολλοί κατασκευαστές συστημάτων ψηφιακής σήμανσης έχουν αρχίσει και ενσωματώνουν beacons στις οθόνες ή στους digital signage players. Αυτή η κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση του καταναλωτή με την οθόνη, μιας και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το περιεχόμενο κάθε στιγμή σε αυτό που εκείνος ενδιαφέρεται να δει. Λογικά, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πωλήσεις.
Μειώστε τις ουρές
Για παράδειγμα, η χρήση οθονών αφής σε μαγαζιά εστίασης όπως εστιατόρια, fast-food restaurants κλπ για την λήψη παραγγελιών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής τακτική. Όλο και περισσότεροι πελάτες, ιδίως μικρότερων ηλικιών, προτιμούν αυτόν τον τρόπο παραγγελίας, ακόμα και αν πίσω από το ταμείο υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγγελίας, επιτρέπει στον καταναλωτή να κάνει την παραγγελία του χωρίς να βιάζεται γιατί πίσω του έχει μία ουρά και έχει συνήθως ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες παραγγελίες λόγω του χρόνου που έχει να σκεφτεί.
Σε αυτή την περίπτωση, το ROI είναι εύκολο να αποδειχθεί, απλά συγκρίνοντας τα στοιχεία των πωλήσεων πριν και μετά την τοποθέτηση των συστημάτων. Η υλοποίηση όμως συστημάτων ψηφιακής σήμανσης και σε άλλα περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από ουρές αναμονής, είναι δυνατόν να αποφέρει σημαντικά οφέλη, είτε μειώνοντας το μήκος της ουράς ή προσφέροντας ένα μέσο προώθησης, marketing και ψυχαγωγίας για αυτούς που βρίσκονται στην αναμονή.
Συμπερασματικά, η υιοθέτηση συστημάτων ψηφιακής σήμανσης, με όλες τις σύγχρονες δυνατότητες αλληλεπίδρασης που προσφέρονται, έχει πλέον τη δυναμική να παράξει έσοδα, είτε άμεσα μέσω της αύξησης των πωλήσεων ή έμμεσα μέσω της μείωσης του κόστους και της αύξησης της παραγωγικότητας. Αξίζει συνεπώς, μία σύγχρονη επιχείρηση να εξετάσει την εφαρμογή ενός συστήματος ψηφιακής σήμανσης το οποίο θα εξυπηρετεί τους στρατηγικούς της στόχους και να κάνει πραγματικότητα τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.